19.1.06

Nye fragmenter

En sjelden gang dukker det fortsatt opp nye funn av gamle håndskrifter fra Juda-ørkenen, enda omtrent hver eneste stein i området har vært snudd og hver hule undersøkt opptil atskillige ganger. I juli 2005 ble det kjent at en beduin et års tid tidligere hadde funnet to fragmenter av en gammel hebraisk tekst, det viste seg å handle om 3. Mosebok. Det eneste norske nettmedium jeg har funnet denne nyheten i er - spalten "Børspause" i Dagens Næringsliv (25.07.2005)!
Arkeologen Chanan Eshel møtte ifjor en beduin i ørkenen ved Dødehavet. Beduinen viste frem en 2000 år gammel skatt som ga arkeologen bakoversveis; en inskripsjon på to biter dyreskinn som stammet fra tredje Mosebok i Det gamle testamentet
Les mer.
Nyheten ble kjent 15. juli 2005, se f. eks. denne meldingen fra nyhetsbyrået AFP eller denne fra AP.

Hanan Eshel er en fremragende yngre israelsk arkeolog. Han har bl. a. foretatt nye utgravninger i nærheten av Qumran-ruinen. Fragmentene det handler om her, er yngre enn de fra Qumran, det dreier seg om funn fra Bar Kokba-opprørets tid (132-135 e. Kr.). Fragmentene ble innkjøpt av Eshel for 3000 US dollar, med midler bl. a. fra Bar Ilan-universitetet, der han er professor. Fragmentene ble deretter overlevert til israelske antikvariske myndigheter.

Eshel har publisert fragmentene i Meghillot 3 (2005), raskt og effektivt, sammen med to av studentene sine. Og så er alt vel?

Ikke helt. Tirsdag 1. november ble Hanan Eshel arrestert av israelsk politi, meldte en rekke medier, blant annet den israelske storavisen Ha'aretz. Nyheten slo ned som en bombe, Eshel er en høyt respektert forsker. Bakgrunnen for arrestasjonen var en anmeldelse fra de ovennevnte israelske antikvariske myndigheter, begrunnet i diverse uregelmessigheter og brudd på bestemmelsene om antikviteter i forbindelse med anskaffelsen av fragmentene. Eshels universitet leverte en skarp protest. En senere artikkel i Ha'aretz gir en mer utførlig framstilling av bakgrunnen for anklagen mot Eshel. Det er vanskelig å fri seg fra inntrykket av at det foregår en maktkamp bak kulissene (kanskje et brukbart emne for nye konspirasjonsteorier, når en del gamle er lagt døde?).

Det var atskillige innlegg om saken i diskusjonsgruppen ANE (Ancient Near East, vertsinstitusjon: Oriental Institute, Universitetet i Chicago) i løpet av november måned. Dette er et spennende, kompetent og svært aktivt forum. Eshel har betydelig sympati. Siste ord er ikke sagt i denne saken.