3.2.06

Den ukjente Jesus

Forleden dag nevnte jeg Oskar Skarsaunes bok Den ukjente Jesus. I dag anmelder Halvor Moxnes boka i Morgenbladet. (abonnement)
Her tar forfatteren opp påstandene om at denne litteraturen [Da Vinci-koden og hellig gral-litteraturen, AA] legger frem nye kilder til "hvem Jesus virkelig var". Forfatteren er professor i kirkehistorie ved Det teologiske Menighetsfakultet, og skriver at hans mål er å bruke anerkjent historisk kritikk på disse kildene. Men om han ikke vil vinne de mest frelste Da Vinci-lesere, vil de som leser denne boken få en interessant, klargjørende og faktisk spennende gjennomgang. Boken tar opp både svindelen i selve produksjonen av kilder i nyere tid, men også av utviklingen av middelalderske religiøse legender som er en del av materialet.
Halvor Moxnes er professorkollega av Skarsaune, men i nabodisiplinen Det nye testamente og ved en konkurrerende institusjon. På mange måter står de to professorer langt fra hverandre. Men Moxnes skriver en positiv, klargjørende og svært interessant anmeldelse, som reflekterer både den folkelige interessen for Jesus som ligger bak Da Vinci-suksessen, det syltynne historiske grunnlaget for de aktuelle bøkene, og de reelle spenningene innen dagens Jesus-forskning. Jeg synes dette er veldig godt gjort.