1.2.06

Feil på feil ...

Kristelig pressekontor har publisert et intervju med kirkehistorieprofessor Oskar Skarsaune i forbindelse med hans bok Den ukjente Jesus. Ingress:
Det er feil det som hevdes om keiser Konstantin og brenning av evangelieskrifter. Det er feil om Dødehavsrullene og Jesus. Det som står om Jesus og Maria er oppspinn. Bare feil, er konklusjonene til professor Oskar Skarsaune.
Hvor han har funnet alle disse feilene? I Dan Browns mye leste bok Da Vinci-koden.

Skarsaune er antakelig landets fremste autoritet på eldre kirkehistorie. I intervjuet framstår han nok som litt humørløs (det er ikke sikkert det er hans skyld; han er ikke fritatt for glimt i øyet). Jeg har ikke lest Da Vinci-koden. Men boka er en roman, og som sådan kan den koste på seg et noe avslappet forhold til virkeligheten i den gode intriges tjeneste. Det er jeg åpen for.

Sakprosa som fremmer påstander av slikt kaliber, er derimot sterkt å kritisere (eksempelet Baigent & Leigh er viet tilbørlig oppmerksomhet på denne bloggen allerede). Og i det øyeblikket Dan Browns bok blir lest som et stykke informativ sakprosa, ikke som en skjønnlitterær intrige, blir bildet et annet. Derfor er nok Skarsaunes kritikk både betimelig og nødvendig - selv om den altså framtrer litt grå og humørløs.