25.5.07

Gabriel-profeti

Nå får vi bare sitte å vente på overskriftene: "Ny tekst gjendriver kristendommen", "Ord fra engelen Gabriel som paven ikke ville høre", "Forskere krangler om ny tekst som viser at bibelen må skrives om" og "Teksten paven ville bruke som dopapir på hytta - til tross for at den er skrevet på stein". Noe slikt vil garantert åpenbare seg in a newspaper near you! Det vedder jeg ei steintavle med blekk på!
Sitatet er fra bloggen til Årstein Justnes, norsk Qumran-forsker med base i Kristiansand. Den er herved introdusert og anbefalt. Den siterte posten forteller om "Verdens første forskerseminar om The Vision of Gabriel", det fant sted i Oslo i går. "Gabriels visjon" er en splitter nypublisert jødisk tekst av noe uklar opprinnelse.
(Mer om Årsteins Osloreise her).

Gabriels visjon er publisert i det israelske tidsskriftet Cathedra nr. 123 i mars i år av den svært dyktige paleografen Ada Yardeni og Binyamin Elitzur. De betegner dette som "en profetisk tekst fra 1. århundre f. Kr." Du finner et sammendrag her (aller nederst på siden). Teksten er skrevet med blekk på stein(!) - høyst uvanlig. Diskusjonen er i full gang: Er teksten ekte eller er den et falskneri? Hvis den er ekte, hvilken betydning har den? Den kjente israelske bibelforskeren Israel Knohl har meldt seg på i diskusjonen, jfr. Årsteins post.