3.1.06

Noe pent

Men før jeg går nærmere inn på hovedtesene i Kampen om Dødehavsrullene, skal jeg si noe pent om boka. Det er minst tre gode ting å si om den:

  1. Som et av mange bidrag i en intens offentlig debatt tidlig på 1990-tallet var The Dead Sea Scrolls Deception en medvirkende årsak til at ansvarlige myndigheter tok radikale grep og fikk fortgang i arbeidet med publisering av "Dødehavsrullene". Sentrale Qumran-forskere vil sikkert hevde at dette var en utvikling som alt var i gang på det tidspunktet boka kom ut, og at boka følgelig ikke spilte noen rolle fra eller til. Det første er riktig, kanskje det andre også, men det kan vi ikke vite. Boka kom nå engang ut, ble solgt i kjempeopplag og måtte tas hensyn til, så kontrafaktiske hypoteser om "hva som ville skjedd uansett" blir ikke så veldig interessante. Personlig mener jeg nok at mange andre aktører var viktigere enn Baigent og Leigh: Tidsskriftet Biblical Archaeology Review og redaktøren Hershel Shanks, for eksempel, eller de ellers høyst ulike forskerne Geza Vermes, Philip Davies, Robert Eisenman og Martin Abegg.

  2. The Dead Sea Scrolls Deception var et - riktignok temmelig utrert - innlegg i en viktig prinsipiell debatt om eiendomsrett til forskningsmateriale og -resultater. Den eneste lesergruppe som ubetinget fremdeles bør anbefales å lese denne boka i dag, femten år seinere, er akademikere som forlanger enerett til innsamlet forskningsmateriale over lang tid. Historiens Nemesis er operativ i akademia også, og det finnes nok en hel del som mener (om de ikke akkurat sier det høyt) at Baigent & Leigh var nettopp de demonene det internasjonale Qumran-utgiverteamet hadde gjort seg fortjent til.

  3. Endelig hadde boka den gode effekt at den fikk spesialistene til å sette seg ned og skrive begripelige bøker om emnet for en vid leserkrets. I løpet av årene 1992-1994 kom det ut minst fire slike, hvorav den dårligste (Otto Betz' og Rainer Riesners pamflett Jesus und Qumran) kom på norsk, en av de bedre (James VanderKams oversiktsbok The Dead Sea Scrolls Today) på dansk. Se Bokhylla for detaljer.