7.6.10

Jacob Milgrom

Jacob Milgrom døde lørdag 5. juni, melder Jim Davila på PaleoJudaica.com. Milgrom var født i 1923. Han var professor i den hebraiske bibel ved University of California Berkeley, men bodde i Israel som pensjonist. Milgrom var en sentral og nyskapende forsker, særlig som spesialist på kultiske tekster. Kommentaren hans til 3. Mosebok er f. eks. et referanseverk det ikke er mulig å komme utenom. Den har vært svært viktig i arbeidet med den nye norske bibeloversettelsen.

Milgrom kjente den bibelske og den rabbinske litteraturen til bunns, og han har gitt betydelige bidrag til utforskningen av lovtekstene fra Qumran, spesielt når det gjelder den store Tempelrullen. I tillegg kjente han det assyriske og babylonske materialet svært godt.

Jeg fikk høre Milgrom forelese et par ganger på 90-tallet. Det var en opplevelse, også visuelt; han kunne være lett eksentrisk både i klesdrakt og i spissformuleringer.

Zikrono libraka – Må hans minne være til velsignelse

Oppdatering, samme kveld: Jeg støtter varmt Søren Holsts litteraturanbefaling på Pergament.

2.6.10

Qumran i Paris

Det franske nasjonalbiblioteket har Qumran-utstilling denne sommeren. Jeg skal til Paris, men dessverre først etter at utstillingen er tatt ned.

Qumrân: the Dead Sea scrolls disclose some of their secrets

Qumrân: the Dead Sea scrolls disclose some of their secrets © Biblical School of Jerusalem

from April 13, 2010 to July 11, 2010 François-Mitterrand / Large gallery

BnF - Exposition - Qumrân