17.3.07

Bilete

Robert R. Cargill (University of California Los Angeles) har lagt ut nokre fine bilete frå Qumran på nett. Du kan sjå dei her. Eit av bileta viser ein flott steinbukk. Det var ikkje berre sau og geit som leverte råmateriale til bokrullar av skinn, nokre av bøkene i Qumran-biblioteket er jamvel skrivne på steinbukkskinn.

1.3.07

Qumran i NRK

Også NRK markerer jubileet for Qumran-funnene, under overskriften "1900 år gamle skrifter"
Torleif Elgvin, førsteamanuensis ved Høgskolen i Staffeldts gate, en privat kristen høgskole i Oslo. Han har forsket på disse rullene i 16 år og bodde 11 år i Israel.
- Dette er restene av et unikt jødisk bibliotek som ble skjult i de første år etter Kristus, og som har gitt oss et helt nytt innblikk i hvordan jødene tenkte, trodde, håpet og diskuterte i de siste to århundrene før Jesus stod frem. Rullene er et slags religiøst bibliotek med salmer, bønner og liturgier, og over 200 kopier av det gamle testamentets bøker, og ikke minst med nye historier og elementer, sier Elgvin
Du kan også høre et intervju med Torleif Elgvin i anledning dagen.

Jubileum

I disse dager markeres 60-årsjubileet for funnet av "Dødehavsrullene". Nå er det noe uklart nøyaktig når rullene ble funnet, men den første transaksjonen skal ha funnet sted 1. mars 1947, ifølge Aftenposten i dag.

Torleif Elgvin markerer jubileet på kronikkplass i Vårt Land i går, 28.02.2007. Han er også intervjuet i Aftenpostens Innsikt-artikkel i dag.

Vårt Land-kronikken "Mytene om Jesus" er en kritisk gjennomgang av boka Kampen om Dødehavsrullene av Michael Baigent og Richard Leigh. Boka kom ut like før jul i 2005 og er diskutert i flere bloggposter på qumran.no i januar 2006.

Også Aftenposten-artikkelen fokuserer på Dødehavsrullenes betydning for synet på Jesus-skikkelsen. På den måten risikerer en dessverre å gå glipp av de aspektene ved Qumran-funnene som virkelig er interessante, men de blir kanskje for kjedelige for avisen.